Menu
Your Cart

Nachtkijker

Nachtkijker kopen
Een nachtkijker wordt nog wel eens vergeleken met een verrekijker, maar dan voor de nacht. Dit is een misvatting aangezien de nachtkijker vooral bedoeld is om goed in het donker te kunnen kijken. Dus wanneer je bijvoorbeeld in de nacht in het bos bent of dieren wilt bekijken die voornamelijk in de nacht leven, dan heb je een nachtkijker nodig! De vergrotingsfactoren zijn bij een nachtkijker daarom ook klein. In ons assortiment nachtkijkers vind je zowel binoculaire nachtkijkers als monoculaire nachtkijkers. Het spreekt voor zich, dat je bij de monoculaire nachtkijker maar door één lens kijkt en bij de binoculaire nachtkijker door twee. Beiden nachtkijkers hebben hun eigen voor en nadelen. Bedenk voor het kopen van een nachtkijker dus goed waarvoor je het wilt gaan gebruiken.

Hoe werkt een nachtkijker?
Dat je met een nachtkijker in het donker kunt kijken is duidelijk, maar hoe werkt een nachtkijker nou eigenlijk? Het is heel simpel. Ondanks dat het donker is, is er altijd restlicht. Dit restlicht is afkomstig van de maan en de sterren. Bij een nachtkijker wordt dit restlicht versterkt. Vervolgens wordt dit omgevormd tot elektronen, die op een fosforscherm verschijnen.

Drie generaties nachtkijkers
Nachtkijkers zijn te verdelen in drie verschillende soorten, dit wordt ook wel generaties genoemd. Deze indeling is op basis van de lichtversterker. De eerste generatie nachtkijkers is het populairste. De nachtkijkers die onder deze generatie vallen kunnen het restlicht tot maximaal 1000x versterken. Voor de meeste consumenten is dit voldoende, omdat je hiermee kunt observeren en deze soort nachtkijker wordt veel gebruikt bij bewakingscamera’s. De tweede generatie nachtkijkers geven een helderder licht dan de eerste generatie nachtkijkers. In eerste instantie zijn deze nachtkijkers ontwikkeld voor militaire en wetenschappelijke doeleinden. Het verschil zit erin, dat bij de tweede generatie nachtkijker er gebruikt wordt gemaakt van een micro-kanaalplaat (MKP). Deze plaat maakt het mogelijk dat er meer restlicht verzameld kan worden. De derde generatie nachtkijkers zijn de beste nachtkijkers en tevens ook het duurste in aanschaf. Goedkoper dan €5000,- vind je deze nachtkijkers eigenlijk niet. De technologie bij dit type gaat een stuk verder, omdat er bij deze nachtkijkers gebruik wordt gemaakt van een fosfor buis. Hierdoor worden er zeer scherpe beelden gegenereerd. De lichtversterking varieert tussen de 30000 en de 50000 keer.

Geen restlicht, wat nu?
In bepaalde gevallen is er geen enkel restlicht aanwezig. Wanneer er bijvoorbeeld dikke wolken voor de zon en de sterren zijn. Mocht dit het geval zijn, dan zijn bepaalde nachtkijkers ook voorzien van infrarood licht. Bij deze nachtkijkers wordt er een onzichtbaar infrarood licht naar voren gestraald. Althans, onzichtbaar voor het menselijk oog, want de nachtkijker neemt deze straal wel waar. Hierdoor kan je dus ook bij volledige duisternis in het donker kijken.

Nachtkijker kopen bij de Nachtkijker Specialist!
Weet je al welke nachtkijker je wilt aanschaffen? Bestellen is makkelijk en betalen kan veilig met iDeal. De Nachtkijker Specialist zorgt er vervolgens voor, dat je de bestelling binnen 3 dagen al in huis hebt! Een tip, wij verkopen ook de beste nachtrichtkijkers en richtkijkers.